Babeczki z malinami i czekoladą

Delikatne, puszyste i aromatyczne babeczki, które przygotowuje się w kilka chwil.

Szczegóły

Liczba porcji

24 sztuki

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Maliny świeże – 20 dag

  • Czekolada gorzka – 100 g – 1/2 tabliczki

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 2 szklanki

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki

  • Cukier biały kryształ – 3/4 szklanki

  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

  • Mleko – 1/2 szklanki

  • Olej – 3/4 szklanki

Kroki

  • Maliny umyć . Czekoladę pokroić na drobno.
  • Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka wybić dodać cukier i robotem utrzeć na puszysto.
  • Ucierając dalej dodawać stopniowo składniki sypkie oraz mleko i olej do wyczerpania składników.
  • Zamiast foremek do babeczek wykorzystałam papierowe foremki do muffinek. Ułożyć w blaszce tyle ile się zmieści foremek, następnie nalać je zostawiając 1 cm od góry, aby miały gdzie rosnąć. Na każdej ułożyć 3-4 maliny, posypać po trochu czekolady, maliny i czekoladę trochę zanurzyć.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić babeczki i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Idealne do popołudniowej herbaty.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Ach, widać na zdjęciu, jakie puszyste!

     
    • Marianna

      Tym razem chciałam wykorzystać ciasto ucierane nie tradycyjnie w postaci ciasta ale czegoś drobniejszego, więc zdecydowałam , że zrobię inne babeczki, gdyż te z ciasta kruchego są bardziej pracochłonne,a potrzeba była na już. Polecam wypróbować. 🙂

       

Skomentuj Marzynia Mamcia Cancel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*