Ananasek

Delikatne i aromatyczne ciasto,połączenie kilku smaków, które doskonale się ze sobą komponują.

Szczegóły

Liczba porcji

20

Czas przygotowania

120 minut

Lista składników

  • Ananasy w syropie – 585 ml

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka tortowa – 16 dag

  • Cukier kryształ – 16 dag

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Konfitura malinowa – 170 ml własnej roboty

  • Śmietana 30% – 330 ml

  • Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.

  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki

  • Wiórka kokosowe do posypania

  • Woda – 1 szklanka

Kroki

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.
  • Żółtka ubić.
  • Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać, dodając 2 łyżki syropu z ananasa.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  • Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wlać przygotowane ciasto.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
  • Wystudzić, przekroić na połowę.
  • Syrop z ananasów – 1 szklanka wlać do garnka, dodać 1 szklankę wody, zagotować, rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.
  • Jedną połowę ciasta posmarować konfiturą malinową, ułożyć ananasy.
  • Gdy galaretka zacznie krzepnąć, ubić na sztywno śmietanę, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Przykryć drugą połową.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, można dodać 2 łyżki śmietany aby się lepiej rozprowadzała po cieście.
  • Rozprowadzić po cieście, posypać wiórkami kokosowymi.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*