Klopsy z serami w sosie pomidorowym

Klops w tej wersji jest bardzo delikatny, smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Mięso wieprzowe mielone – 30 dag

  • Bułka kajzerka – 1/2 szt.

  • Jajko kurze – 1 szt.

  • Mozzarella – kulka

  • Ser pleśniowy biały -140 g – 1/3 opakowania

  • Pieczarki – 15 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Passata pomidorowa – 700 g – 1/2 opakowania

  • Wywar warzywny – 1/2 szklanki

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Zioła prowansalskie – 1/2 łyżeczki

  • Olej do smażenia

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Mięso doprawić przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 min., dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 min. Wystudzić. Pokroić w drobną kostkę.
  • Kulkę mozzarelli, pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, dodać jajko, doprawić ziołami prowansalskimi, bardzo dokładnie wymieszać.
  • Podzielić na osiem porcji. Z każdej uformować plaster, ułożyć na nim 1 łyżeczkę pieczarek, na nich kostkę sera pleśniowego.
  • Zlepić w kulkę, obtoczyć w tartej bułce.
  • W brytfance rozgrzać trochę oleju, klopsiki obsmażyć z obu stron.
  • Obsmażone klopsiki podlać wywarem warzywnym oraz passatą pomidorową, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować na wolnym ogniu 25 min., doprawić pieprzem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*