Mocny , wyrazisty , aromatyczny smak , sprawdzi się doskonale na każdej imprezie.
Szczegóły
Liczba porcji
7 – 8 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt
Sałata rzymska – 5 liści
Papryka czerwona – 1/2 szt
Papryka żółta – 1/2 szt
Papryka zielona – 1/2 szt
Cebula szalotka – 2 szt
Pomidor czerwony średni – 2 szt
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Limonka – 1 szt
Oliwa z oliwek do polania
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Fileta umyć, pokroić w kostkę , doprawić solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kostkę fileta, usmażyć, wystudzić.
- Sałatę umyć , porwać na drobno. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę . Składniki umieścić w salaterce.
- Papryki umyć , pokroić w kostkę , dodać.
- Szczypior umyć, ściąć, dodać. Z limonki wycisnąć sok , skropić sałatkę.
- Doprawić solą , pieprzem, przyprawą do sałatek , wymieszać. Przed podaniem, każdą porcję polać oliwą z oliwek , a jeżeli na imprezę to można posypać granatem.
Musi mieć świeży smak ta sałatko-salsa. I na każdym etapie zdjęcia są apetyczne 🙂
Jest super , robiłam z podpowiedzią syna , taka wprost dla panów pod jednego idealna. 🙂
Muszę zapodać małżonce, że już inni faceci to sprawdzili! I na następnej imprezie życzę sobie taką sałateczkę pod kielonka 😉
Polecam , idealnie pasuje. 🙂