Doskonałe na drugie śniadanie, do pracy lub na podwieczorek.
Szczegóły
Liczba porcji
18 szt
Czas przygotowania
45 minut
Lista składników
Ciasto francuskie – 300 ml
Salami – 18 plasterków
Ser mozzarella – 10 dag
Papryka czerwona – 1/3 szt
Pieczarki – 15 dag
Ogóreczki korniszony małe – 9 szt
Majonez – 2 łyżki
Keczup – 2 łyżki
Jajko kurze – 1 szt
Sezam do posypania
Olej do smażenia
Sól, pieprz czarny mielony
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Kroki
- Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania wody.
- Paprykę umyć , pokroić w drobną kostkę.
- Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Ogóreczki przekroić na połowę.
- Majonez wymieszać z keczupem.
- Ciasto francuskie rozłożyć podzielić na 18 prostokątów, lekko posmarować majonezem z keczupem, ułożyć po plasterku salami.
- Na salami ułożyć po porcji smażonych pieczarek , krojoną paprykę oraz połowę ogóreczka.
- Posypać utartym serem oraz ziołami prowansalskimi.
- Zlepić rożki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wybić , roztrzepać , posmarować rożki i posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 25 minut , lub dobrego zrumienienia rożków.
Pyszne! Na karnawałowy stół nadają się znakomicie 🙂
Tak na szybko można wykonać , a każdy lubi mieć coś pod ręką do szybkiego zjedzenia. 🙂