Odrobina lata zimą.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Maliny – 90 dag
Jajka – 8 szt
Mąka tortowa – 32 dag
Cukier – 40 dag
Mąka ziemniaczana – 4 łyżki
Czekolada gorzka – 100 g – 2 tabliczki
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Serek mascarpone – 500 g
Śmietanka 36 % – 400 ml
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Napar z herbaty – 1/2 szklanki
Alkohol – 1 łyżka
Kroki
- 1 tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę tortową i 2 łyżki ziemniaczanej przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysto z 32 dag cukru, dodać produkty sypkie wymieszać, dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Maliny umyć odważyć 30 dag , wrzucić do garnka , dodać 8 dag cukru , rozgotować , około 10 minut pod koniec gotowania dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej , dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Wystudzić.
- Połowę tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serem mascarpone i rozpuszczoną czekoladą dodawaną stopniowo.
- Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Napar herbaty wymieszać z sokiem z cytryny i alkoholem.
- Pierwszy płat ciasta umieścić na podstawie do tortu, nasączyć przygotowanym naparem z herbaty z dodatkami , ułożyć partię malin.
- Pokryć lekko przygotowanymi przegotowanymi malinami.
- Posmarować przygotowaną masą czekoladową.
- Ułożyć drugi płat ciasta nasączyć , ułożyć świeże maliny , posmarować przegotowanymi , następnie porcja masy. Przykryć 3 płatem ciasta.
- Całość posmarować masą , na wierzch ułożyć maliny, boki obsypać pokrojoną na drobno połową tabliczki czekolady.
- Schłodzić około 4 godzin , kroić na porcję.
Moja córcia piecze podobne ciasto – rzeczywiście jest pyszne 🙂 I właśnie z malinami najlepsze!
Tak u mnie wszyscy lubią ciasta z malinami, w różnej wersji. Pozdrawiam. 🙂
Rzeczywiście – torcik wygląda, jak u mnie. Mąż za nim przepada! Pozdrawiam – Martik
Cieszę się że robię podobnie, u mnie wszyscy się zajadają. 🙂
Mam niedługo urodziny, to zrobię taki dla gości. Pozdrawiam!
Polecam będą napewno zadowoleni 🙂
Polecam 🙂