Filet z kurczaka z dodatkiem warzyw zawsze wychodzi przepysznie.
Szczegóły
Liczba porcji
2 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Filet z kurczaka podwójny
Pieczarki – 15 dag
Papryka czerwona – 1/3 szt
Pomidory suszone – 6 szt
Jabłko szara reneta – 1/2 szt
Żurawina – 1 łyżka
Cukinia – 6 krążków
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Masło – 2 łyżki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Kroki
- Filet z kurczaka umyć , każdy naciąć pionowo i poziomo, doprawić solą , pieprzem, przyprawą do kurczaka.
- Pieczarki obrać, pokroić. Masło rozpuścić , wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania wody.
- Paprykę umyć pokroić w drobną kratkę. Pomidory pokroić na połowę. Jabłko umyć pokroić w plastry. Krążki cukinii przekroić na połowę.
- W pionowe nacięcia ułożyć w jedno pieczarki w drugie paprykę.
- W poprzeczne ułożyć jabłka z żurawiną, suszone pomidory, krążki cukinii, doprawić ziołami prowansalskimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotowane filety umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić i piec 40 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ziemniakami i surówką.