Idealna przekąska lub dodatek np. do serka, pasty.
Szczegóły
Liczba porcji
14 szt
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania
Mleko – 1/2 szklanki
Drożdże – 12 g
Cukier – 3 łyżki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Ser mozzarella – 10 dag
Jajka kurze – 2 szt
Sezam do posypania
Szczypta soli
Kroki
- Mąkę przesiać . Mleko podgrzać aby było ciepłe.
- Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać trochę mleka , łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać, odstawić aby rozczyn ruszył.
- Jako wybić , dodać cukier i ubić na puszysto, dodać do mąki, dodać również rozczyn, oliwę oraz szczyptę soli, wymieszać początkowo łyżką , a następnie wyrobić ręką aby ciasto od ręki odeszło. Odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podsypując mąką, rozwałkować, na 1 cm, pokroić na paski nie koniecznie wszystkie równe. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach i ułożyć na paskach.
- Zwinąć na świderki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 15 minut. Jajko roztrzepać i posmarować wyrośnięte świderki, posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 15 – 20 minut.
Pyszności! Do barszczyku czerwonego, na przekąskę a nawet na śniadanie – znakomite! Pozdrawiam 🙂
Można podać na różne sposoby , jak kto woli. 🙂
Mama też takie robi, i jeszcze daje szynkę, ale z serem samym tez sa pyszne. Pozdrawiam!
Chętnie wypróbuję. 🙂