Chleb przygotowany w domu smakuje świetnie, każdy przygotuje bez problemu.
Szczegóły
Liczba porcji
1 chleb
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mąka żytnia – 2 szklanki
Mąka pszenna – 1 1/2 szklanki
Mleko – 1/2 szklanki
Woda ciepła – 1 szklanka
Drożdże – 25 g
Cukier – 1/2 łyżka
Sól – 1/2 łyżki
Ziarna słonecznika – 2 łyżki
Czarnuszka – 1 łyżeczka
Jajko kurze – 1 szt
Kroki
- Mąki przesiać do dużego naczynia.
- Mleko lekko podgrzać, pokruszyć do niego drożdże, dodać cukier , dokładnie wymieszać , wlać do mąki, wymieszać , dodać sól, wlać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia około 40 minut.
- Formę keksówkę 30 x 12 cm wysmarować masłem, można spód wysypać płatkami owsianymi ale nie koniecznie.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy , dodajemy podczas wyrabiania słonecznik, wkładamy do foremki , pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Roztrzepać jajko , posmarować wyrośnięte ciasto, posypać czarnuszką.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane ciasto i piec 45 minut. Wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Ależ piękny, puszysty! I z czarnuszką, moją ulubioną 🙂 Gratulacje, pani Marysiu!
Jest super , szybki do zrobienia , polecam, przepis stary od mojej cioci. 🙂