Schab pod przykryciem

Kruche, subtelne mięso, aromatyczne od pierwszego kęsa.

Szczegóły

Liczba porcji

5 szt

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Plastry schabu – 5 szt

  • Boczek – 15 dag

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt

  • Papryka czerwona – 1/3 szt

  • Ser mozzarella – 20 dag

  • Żurawina – 3 łyżki

  • Śmietana 18 % – 1/3 szklanki

  • Przecier pomidorowy – 3 łyżki

  • Marynata do mięsa – 1 szt

  • Sól, pieprz czarny mielony

Kroki

  • Plastry schabu umyć lekko rozbić zamarynować w przygotowanej marynacie, można to zrobić kilka godzin wcześniej.
  • Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Boczek pokroić w kostkę.
  • Na patelnię wrzucić boczek , podsmażyć , dodać cebulę i smażyć 2 minuty, dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody.
  • W naczyniu żaroodpornym umieścić zamarynowane plastry schabu, z sera ukroić paski i ułożyć na schabie, resztę zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Na schab ułożyć usmażone pieczarki na boczku.
  • Paprykę umyć , pokroić w kostkę, położyć na wierzch . Żurawinę opłukać i również położyć.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić , piec 25 minut. Śmietanę rozmieszać z przecierem pomidorowym , wyjąć podpieczony schab , zalać śmietaną z przecierem, posypać utartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec do dobrego zrumienienia sera , 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 

2 komentarze

  1. Mniam! Kolejna smakowita wariacja na temat mięska…

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*