Kalarepa to pyszne warzywo , które je się przeważnie na surowo . Proponuję ją w postaci zupy krem.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Kalarepa – 3 szt
Marchewka – 1 szt
Pietruszka – 1 szt
Por 1/4 szt
Seler – 1/4 szt
Ziemniaki – 2 szt
Cebula – 1 szt
Masło – 2 łyżki
Cytryna – 1/2 szt
Liść laurowy – 1 szt
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Bulion – 2 szklanki
Woda – 2 szklanki
Sól, pieprz czarny
Popcorn – 2 szklanki
Kroki
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, obrać ułożyć w garnku , zalać wodą, doprawić solą , dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, gotować 20 minut.
- Gdy gotują się warzywa umyć kalarepę , odciąć zdrewniałą część, utrzeć na tarce o grubszych otworach , skropić sokiem z cytryną. Cebulę obrać pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło wrzucić cebulę , smażyć 2 minuty, dodać kalarepę, doprawić solą i pieprzem dusić 10 minut.
- Z gotujących się warzyw wyjąć liść laurowy, dodać podsmażoną kalarepę oraz bulion, całość gotować 5 minut.
- Zdjąć z kuchni , zblendować, doprawić pieprzem.
- Podawać z ulubionymi dodatkami , u mnie z popcornem.
Fajny myk z tym popcornem, może zachęcić dzieci 🙂
Tak dzieci można zachęcić , ale przyznam , że smak też jest super, tak oceniła moja rodzina , szczególnie mąż który nie jest zwolennikiem zup kremów. 🙂
Męska część mojej Czeredy tez nie przepada za kremami (szczególnie syn, który pracował w Anglii i tylko takie zupy tam były). Ale pewnie by się do takiej przekonali, jeszcze z tym dekorkiem… Niestety, moja kalarepa już sprukwiała 🙁
Muszę przyznać że smak jej jest naprawdę super , nawet o tym nie myślałam robiąc ją. 🙂