Delikatna i pyszna sałatka na kolację lub do pracy .
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Filet z indyka – 25 dag
Sałata masłowa – 6 listków
Ogórek gruntowy – 1 szt
Pomidor malinowy – 1 szt
Cebulka konserwowa – 10 szt
Ogóreczki konserwowe małe – 10 szt
Fasola czerwona w zalewie – 80 g
Szczypiorek – 1/3 pęczka
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Przyprawa do sałatek – 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa z indyka – 2 łyżeczki
Sól , pieprz
Kroki
- Filet z indyka umyć doprawić solą , pieprzem, przyprawą do indyka , ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić i piec 45 – 50 minut. Można wykorzystać pozostałego z obiadu pieczonego fileta lub upiec od razu większą porcję.
- Sałatę umyć , porwać na drobno umieścić w salaterce. Ogórka obrać , pokroić w kostkę dodać do sałaty. Pomidora umyć pokroić w kostkę , dodać do salaterki.
- Cebulki, ogóreczki, fasolę osączyć. Cebulki pokroić na połowę. Ogóreczki pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
- Fileta pokroić, szczypiorek ściąć, dodać.
- Doprawić solą , pieprzem, przyprawą do sałatek, wymieszać. Polać oliwą z oliwek. Pozostawić na 1 godzinę aby smaki się wymieszały.
Indyk w takiej formie bardzo mi sie podoba, tym bardziej, że powinienem troche zrzucić po zimie…
Polecam , szczególnie że to super delikatne mięso , sałatka do pracy na pewno będzie pożywna i smaczna.:)
Ja to bym chyba zeżarła całą michę tej sałatki i zamiast się odchudzić to bym przytyła 😉
Jest pożywna więc bardzo dużo nie da się zjeść , , sałatki nie są tuczące, ja jem z bardzo małą ilością chleba. 🙂