Smak , którego nie da się zapomnieć.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt
Cukier kryształ – 20 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Szpinak świeży – 75 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Serek mascarpone – 250 g
Konfitura morelowa – 280 g
Galaretka o smaku morelowym – 2 szt
Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi, wymieszać .
- Szpinak zblendować, dodać do ciasta, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Ciasto przekroić na połowę.
- Konfiturę morelową zagotować dodając 1 szklankę wody , zagotować i rozpuścić galaretki morelowe, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serkiem mascarpone oraz krzepnącą konfiturą z galaretkami , jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta.
- W drugiej połowie ciasta wyciąć kółka, zygzaki lub inne figury , przykryć masę.
- Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wlać w wycięte elementy.
- Nakryć wyciętymi elementami.
- Galaretkę wiśniową rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto między elementy. Wycięte elementy posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny, podzielić na porcje.
O Matko! Nie tylko smak musi być pyszny, ale i wygląd robi wrażenie! Święta u pani to uczta dla rodzinki 🙂 Pozdrawiam!
Nie wymaga dużo pracy a jest apetyczny , polecam wypróbować . 🙂
Najlepsze życzenia świąteczne pani Marysiu!
Radosnych Świąt i mokrego Dyngusa dla całej Rodzinki 🙂