Wiosenne zakamarki

Smak , którego nie da się zapomnieć.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

70 minut

Lista składników

  • Jajka kurze – 5 szt

  • Cukier kryształ – 20 dag

  • Mąka tortowa – 20 dag

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Szpinak świeży – 75 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Konfitura morelowa – 280 g

  • Galaretka o smaku morelowym – 2 szt

  • Galaretka o smaku wiśniowym – 2 szt

  • Wiórka kokosowe do posypania

Kroki

  • Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić i ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną wymieszać z produktami sypkimi, wymieszać .
  • Szpinak zblendować, dodać do ciasta, wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto , wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Ciasto przekroić na połowę.
  • Konfiturę morelową zagotować dodając 1 szklankę wody , zagotować i rozpuścić galaretki morelowe, pozostawić do zakrzepnięcia.
  • Śmietanę ubić na sztywno , wymieszać z serkiem mascarpone oraz krzepnącą konfiturą z galaretkami , jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na połowę ciasta.
  • W drugiej połowie ciasta wyciąć kółka, zygzaki lub inne figury , przykryć masę.
  • Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wlać w wycięte elementy.
  • Nakryć wyciętymi elementami.
  • Galaretkę wiśniową rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia, krzepnącą wylać na ciasto między elementy. Wycięte elementy posypać wiórkami kokosowymi.
  • Schłodzić w lodówce 3 godziny, podzielić na porcje.
 

4 komentarze

  1. Marzynia

    O Matko! Nie tylko smak musi być pyszny, ale i wygląd robi wrażenie! Święta u pani to uczta dla rodzinki 🙂 Pozdrawiam!

     
  2. Marzynia

    Najlepsze życzenia świąteczne pani Marysiu!

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*