Boski smak i aromat , warto zrobić i zjeść.
Szczegóły
Liczba porcji
5 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Filet z kurczaka – 1 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Cebulka prażona – 2 łyżki
Pieczarki – 15 dag
Śmietana 30% – 100 ml
Zioła polskie – 1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej 2 łyżki
Kroki
- Filet umyć przekroić na połowę i na 2 części. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Cebulę obrać utrzeć na tarce o małych otworach, dodać olej , zanurzać przygotowane części fileta i układać w naczyniu żaroodpornym.
- Posypać po wierzchu prażoną cebulką.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni wstawić i piec 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić pieczarki. Wyjąć piekące się mięso i posypać pieczarkami, wstawić i piec 15 minut.
- Wyjąć upieczonego fileta , podlać śmietaną , doprawić ziołami polskimi i wstawić na 5 minut do piekarnika.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.