Lato w pełni – orzeźwiająca lemoniada z świeżym syropem, który nadaje aromatu i smaku.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
- Mięta – 5 gałązek 
- Cytryna – 2 szt. 
- Cukier – 4 łyżki 
- Woda niegazowana lub przegotowana – 1,2 litra 
Kroki
- 4 1/2 gałązki mięty umieścić na suchej patelni , wlać 7 łyżek wody, wsypać cukier, na małej mocy palnika gotować. 
- Gotować powoli , całość się zmienia, mięta puszcza sok, gotujemy aż syrop stanie lepki i zielonkawy , około 10 minut. Przecedzić przez sito, wlać do dzbanka z wodą.
- Cytryny wymyć , sparzyć gorącą wodą , odkroić z jednej połowę , z pozostałych wycisnąć sok , dodać do dzbanka. Pozostawioną połowę cytryny  pokroić w plastry i dodać do dzbanka.  
- Schłodzić przed podaniem można do szklanek wrzucić kostki lodu.
