Delikatne i aromatyczne ciasto, którym pachnie w całym domu.
Szczegóły
Liczba porcji
25 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Cukier kryształ – 24 dag
Mąka tortowa – 24 dag
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Kakao – 4 łyżeczki
Mango – 1 szt.
Truskawki świeże – 40 dag
Serek mascarpone – 250 g
Galaretki przezroczyste – 2 szt.
Śmietana 30 % – 400 ml
Galaretki truskawkowe – 2 szt.
Wiórka do posypania
Kroki
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi , lekko mieszając.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Galaretki przezroczyste rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Mango obrać , zblendować.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodawać stopniowo serek oraz mus z mango i mieszać, na końcu dodać krzepnące galaretki, wymieszać.
- Ciasto przekroić na połowę , wyłożyć przygotowaną masę.
- Przykryć drugą połową.
- Truskawki umyć , przekroić na połowę , ułożyć na cieście.
- Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. Gdy zaczynają krzepnąć wyłożyć na ciasto. Ja posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi , ale nie jest to konieczne.
- Schłodzić 4 godziny, podzielić na porcje.