Tak przygotowane pulpety są genialne , niektórzy poproszą o dokładkę.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mięso wieprzowo – drobiowe mielone – 30 dag
Ser feta – 50 g
Koperek – 1/3 pęczka
Ser mozzarella – 15 dag
Ziemniaki – 8 szt.
Mleko – 1 szklanka
Serek topiony – 20 g
Bazylia – 1/2 łyżeczki
Tymianek – 1/3 łyżeczki
Rozmaryn – 1/3 łyżeczki
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia.
Tarta bułka do obtoczenia
Kroki
- Mięso doprawić solą , pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, podgotować.
- Do mięsa ściąć koperek, dodać pokruszony ser i jajko.
- Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety, obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć pulpety.
- Przygotować sos serowy: Do rondelka wlać mleko, podgrzewać, gdy będzie gorące wrzucić serek topiony, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać bazylię , rozmaryn, tymianek i gotować 2 minuty.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry ziemniaków a na nich pulpety, polać przygotowanym serowym sosem.
- Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach i posypać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia sera.
- Można podać jako danie obiadowe lub gorącą kolację.