Niesamowicie kremowa , gęsta i aromatyczna zupa.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Kalafior – 1 szt.
Ziemniaki – 4 szt.
Por – 1/3 szt.
Czosnek – 2 ząbki
Bulion warzywno – drobiowy – 3 szklanki
Słonecznik – 3 łyżki
Jajka kurze – 3 szt.
Masło – 2 łyżki
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
Kroki
- Por umyć, obrać , pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Ziemniaki obrać , pokroić na kostkę.
- Kalafior umyć , rozebrać na różyczki.
- W garnku rozpuścić masło, wrzucić pora oraz czosnek , doprawić solą i pieprzem, podsmażyć, dodać ziemniaki, podsmażyć chwilę, dodać kalafiora, zalać bulionem, dodać rozmaryn, gotować 15 minut. Zblendować.
- Gdy gotuje się zupa , uprażyć słonecznik.
- Ugotować na twardo jajka, obrać, pokroić w ćwiartki.
- Zblendowaną zupę zagotować doprawić pieprzem, gałką muszkatołową . Podawać z jajkiem, posypane słonecznikiem.
Bardzo ładnie podana ta zupa. U mnie niestety nie przepadają za zupami – kremami, ale z taką zupą można wystąpić nawet przed gośćmi.
Teraz dla gości to tylko rosół albo zupa krem, u mnie z tym bywa różnie , ale generalnie wszyscy zaakceptowali zupy kremy. 🙂