Jedno z ulubionych ciast , do którego warto wracać.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Herbatniki kakaowe Pettit Berry – 42 szt
Brzoskwinie w syropie – 850 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka o smaku brzoskwiniowym – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Mleko – 3 łyżki
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników.
- Z brzoskwiń odlać syrop 1 szklanka, wlać do garnka dodać 1 szklankę wody, zagotować, rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.
- Połówki brzoskwiń , podzielić na połowę , część ułożyć na herbatnikach.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, wymieszać , dodać tężejącą galaretkę, wymieszać, wyłożyć, na herbatniki z brzoskwiniami, na wierzch wcisnąć resztę brzoskwiń.
- Przykryć drugą warstwą herbatników.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko, wyłożyć na herbatniki, posypać wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny, podzielić na porcje.