Pyszne ciasto – miłość od pierwszego kęsa.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Galaretka o smaku kiwi – 2 szt.
Owoce kiwi – 5 szt.
Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt.
Galaretka o smaku wiśniowym – 1 szt.
Biszkopty podłużne – 100 g
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Kolorowa skórka owoców
Wiórka kokosowe do posypania
Kroki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem , dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Kiwi obrać , zblendować , 1 szklanka, dodać 1 szklankę wody, zagotować, rozpuścić galaretki o smaku kiwi, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Śmietanę ubić na puszysto, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać tężejącą galaretkę , wyłożyć na ciasto.
- Ułożyć biszkopty.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 1/2 szklanki, gorącej gotowanej wody pozostawić do zakrzepnięcia.
- Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia.
- Krzepnące galaretki wylewać w poszczególne przestrzenie naprzemiennie, posypać kolorową skórką owoców i wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.
Myślę, że od pierwszego kęsa tego wspaniałego ciasta miłość domowników do pani się umocniła!
Tak , muszę stwierdzić , że bardzo im smakowało, my bardzo lubimy ciasta z dodatkiem owoców, nadają one aromatu. 🙂