Delikatna, krucha, aromatyczna polędwiczka, doskonała dla każdego smakosza.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Polędwiczka wieprzowa – 1/2 szt.
Pieczarki – 5 szt.
Papryka czerwona – 3 paski
Morele suszone – 8 szt.
Przyprawa do mięsa wieprzowego – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Masło – 2 łyżki
Rękaw do pieczenia
Kroki
- Polędwiczkę umyć, usunąć błonki, rozciąć na połowę ale nie do końca aby otrzymać płat, który lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić na około 2 godziny.
- Pieczarki obrać , pokroić. Na patelni rozgrzać masło , wrzucić pieczarki , doprawić solą , smażyć 3 minuty. Morele zalać gorącą wodą , pozostawić chwilę.
- Na płat polędwiczki wyłożyć pieczarki, ułożyć paski papryki.
- Obok środkowego paska papryki ułożyć morele. Zwinąć w roladę , spiąć wykałaczkami. Włożyć do rękawa do pieczenia, rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić roladę piec 30 minut, do dobrego zrumienienia.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
No to także bym zjadł. I sie oblizał!
Cieszę się , że robią dobre wrażenie, można spróbować przygotować , polecam 🙂