Ciasto które zachwyci, smakiem, wyglądem , aromatem , wprost na świąteczny stół.
Szczegóły
Liczba porcji
18 porcji
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Szpinak świeży – 75 g
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ser mascarpone – 250g – 1/2 opakowania
Brzoskwinia w syropie – 850 g – 8 połówek
Syrop z brzoskwiń – 1 szklanka
Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt.
Kroki
- Szpinak umyć , zblendować.
- Jajka ubić na puszysto z cukrem.
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem na końcu dodać szpinak i wszystko wymieszać.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wlać do przygotowanej blaszki, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Gorące ciasto, zwinąć w roladę.
- Syrop z brzoskwiń zagotować , rozpuścić galaretkę, pozostawić do wystygnięcia.
- Dwie połówki brzoskwiń pokroić w drobną kostkę.
- Serek mascarpone utrzeć dodając pokrojone brzoskwinie , dalej ucierać , dodać krzepnącą galaretkę , dokładnie wymieszać.
- Rozwinąć roladę posmarować przygotowaną masą, pozostałe połówki brzoskwiń ,podzielić na połowę i ułożyć wzdłuż jednego brzegu, zwinąć roladę.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny , podzielić na porcje.
No cudnie wygląda! W sam raz na powitanie wiosny 🙂
Wygląda dobrze i równie smakuje, polecam spróbować. Pozdrawiam