Zupa krem z zielonych warzyw

Aksamitna, kremowa i mocno warzywna zupa.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Brokuł – 1/2 szt.

  • Seler naciowy – 4 laski

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Marchewka – 1 szt.

  • Pietruszka – 1 szt.

  • Por 1/3 szt.

  • Ziemniaki – 2 szt.

  • Liść laurowy – 1 szt

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Papryka ostra – 1/3 łyżeczki

  • Bulion – 1 szklanka

  • Woda – 3 szklanki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Sezam do posypania

  • Śmietana na kleksy

Kroki

  • Ziemniaki, marchewkę pietruszkę, umyć, obrać , pokroić, włożyć do garnka , zalać wodą , zagotować dodać liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn , gotować 15 minut .
  • W tym czasie gdy gotuje się zupa , umyć brokuł , rozebrać na różyczki, cukinię pokroić, seler , por również, dodać do gotującej się zupy , wlać bulion, doprawić solą i całość gotować 10 minut.
  • Zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy, ziele angielskie i zblendować.
  • Zagotować , doprawić papryką i pieprzem , gotować 1 minutę.
  • Podawać z kleksami śmietany i posypaną sezamem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    Ślicznie podana 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*