Pięknie wyglądające i równie smaczne danie , które zachwyci gości.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Bakłażan – 1 szt.
Mięso mielone wieprzowe – 35 dag
Cebula biała – 1 1/2 szt.
Ser mozzarella – kulka
Przecier pomidorowy – 500 g
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Oregano – 2 łyżeczki
Cynamon – 1 łyżeczka
Wino wytrawne – 4 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej – 3 łyżki
Kroki
- Bakłażana umyć , przekroić na połowę i ponacinać na wąskie paski.
- Obie połówki bakłażana nasmarować olejem, rozgrzać patelnię i podsmażyć z obu stron.
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Ser mozzarella pokroić w drobną kostkę.
- Do mięsa dodać cebulę, ser, doprawić 1/2 łyżeczki cynamonu oraz oregano, dokładnie wymieszać.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć połówki bakłażana , z mięsa ,formować małe kulki i okręcać je paskami bakłażana.
- Na patelnię wlać przecier pomidorowy , doprawić oregano, cynamonem , chwilę gotować, podlać winem, chwilę gotować i podlać kwiatka wokół.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kwiatka i piec 35 minut.
- Podawać z pieczywem lub innym dodatkiem.
Gratuluję fantazji! I na pewno to jest dodatkowo bardzo smaczne…
Jest super , trochę inna wersja bakłażana można polecić dla gości.