Waflowa mozaika

Symfonia smaków, pomysł na szybkie słodkości, potrafi każdy.

Szczegóły

Liczba porcji

16 szt.

Czas przygotowania

50 minut

Lista składników

  • Wafle tortowe – 4 szt.

  • Masa krówkowa. – 460 g – 1/2 opakowania

  • Pierniki nadziewane – 300 g

  • Śmietana 30 % – 200 ml

  • Serek mascarpone – 250 g

  • Galaretka przezroczysta – 1 szt.

  • Płatki migdałowe do posypania

Kroki

  • Wafle 2 szt. smarujemy masą krówkową.
  • Przykrywamy drugim waflem , otrzymujemy dwie połówki.
  • Na jednej układamy połowę pierników.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, schładzamy.
  • Śmietanę ubijamy na puszysto, dodajemy serek mascarpone , ucieramy i na końcu dodajemy galaretkę, mieszamy, wykładamy na pierniki, na wierzchu umieszczamy resztę pierników.
  • Przykrywamy drugim przełożonym waflem, smarujemy cienko masą i posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Schładzamy w lodówce, 3 godziny, kroimy na porcje.
 

4 komentarze

  1. Super pomysł! Wyglada świetnie!

     
    • Marianna

      To jest tak na szybko jak nie ma czasu piec np. w sobotę czy inny dzień tygodnia, ja zawsze lubię mieć coś słodkiego pod ręką , więc jeżeli mam zbyt mało czasu , to coś kombinuję. 🙂

       
  2. Witam. Jestem zachwycona tym waflem, jego pięknem. Nie rozumiem jednak ile tej masy krówkowej, czy chodzi o 1/2 puszki, która w całości waży 460 g? czyli wyjdzie ok. 230 g? pozdrawiam.

     
    • Marianna

      Witam tak to jest 230 g , smaruje się spód i wierzch, nie trzeba mocno , gdyż byłoby za słodko, a tak jest dobrze . Polecam wypróbować. Pozdrawiam. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*