Symfonia smaków, pomysł na szybkie słodkości, potrafi każdy.
Szczegóły
Liczba porcji
16 szt.
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Wafle tortowe – 4 szt.
Masa krówkowa. – 460 g – 1/2 opakowania
Pierniki nadziewane – 300 g
Śmietana 30 % – 200 ml
Serek mascarpone – 250 g
Galaretka przezroczysta – 1 szt.
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- Wafle 2 szt. smarujemy masą krówkową.
- Przykrywamy drugim waflem , otrzymujemy dwie połówki.
- Na jednej układamy połowę pierników.
- Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody, schładzamy.
- Śmietanę ubijamy na puszysto, dodajemy serek mascarpone , ucieramy i na końcu dodajemy galaretkę, mieszamy, wykładamy na pierniki, na wierzchu umieszczamy resztę pierników.
- Przykrywamy drugim przełożonym waflem, smarujemy cienko masą i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Schładzamy w lodówce, 3 godziny, kroimy na porcje.
Super pomysł! Wyglada świetnie!
To jest tak na szybko jak nie ma czasu piec np. w sobotę czy inny dzień tygodnia, ja zawsze lubię mieć coś słodkiego pod ręką , więc jeżeli mam zbyt mało czasu , to coś kombinuję. 🙂
Witam. Jestem zachwycona tym waflem, jego pięknem. Nie rozumiem jednak ile tej masy krówkowej, czy chodzi o 1/2 puszki, która w całości waży 460 g? czyli wyjdzie ok. 230 g? pozdrawiam.
Witam tak to jest 230 g , smaruje się spód i wierzch, nie trzeba mocno , gdyż byłoby za słodko, a tak jest dobrze . Polecam wypróbować. Pozdrawiam. 🙂