Pachnące owocami ciasto do którego, każdy będzie chętnie wracał.
Szczegóły
Liczba porcji
16 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Banany – 3 szt.
Masło – 120 g
Jajka – 2 szt.
Mąka pszenna – 260 g
Soda – 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Cukier – 140 g
Morele suszone – 20 szt.
Żurawina – 4 dag
Kroki
- Morele , żurawinę przepłukać gorącą wodą , morele pokroić w kostkę.
- Banany obrać , rozgnieść widelcem.
- Masło rozpuścić.
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka wybić dodać cukier i ubić na puszysto, dodać banany i ucierać dalej, dodawać stopniowo, produkty sypkie i dalej ucierać , dodać masło i ucierać na jednolitą masę, na końcu dodać morele i żurawinę i lekko wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut lub suchego patyczka.
- Jak kto woli można polać polewą lub posypać cukrem pudrem, podzielić na porcje.