Mega pyszne rogaliki , wszyscy są nimi zachwyceni.
Szczegóły
Liczba porcji
32 szt.
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Masło – 200 g
Ser biały – 250 g
Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania
Cukier puder – 2 łyżki
Jajka kurze – 2 szt.
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Marmolada do nadziewania
Kroki
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło, wszystko posiekać na stolnicy.
- Ser pokruszyć widelcem dodać do składników na stolnicy.
- Żółtka oddzielić od białek i żółtka dodać do składników na stolnicy.
- Zagnieść ciasto w miarę szybko aby składniki się połączyły, zbyt długo nie wyrabiać gdyż rogaliki mogłyby być twarde.
- Schłodzić w lodówce 1 godzinę.
- Podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować i podzielić na 8 części. Nałożyć marmoladę.
- Uformować rogaliki.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i układać rogaliki, białka roztrzepać i posmarować rogaliki.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić rogaliki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
- Można po wierzchu posypać cukrem pudrem.
No po prostu identyczne, jak mojej Mamy! pamiętam, jak je zwijałyśmy… Jaka szkoda, że już nie możemy przygotować ich razem…
To obecnie należy zaprosić do gotowania młodsze pokolenie, któremu na pewno się to przyda.