Kruche rogaliki

Mega pyszne rogaliki , wszyscy są nimi zachwyceni.

Szczegóły

Liczba porcji

32 szt.

Czas przygotowania

60 minut

Lista składników

  • Masło – 200 g

  • Ser biały – 250 g

  • Mąka pszenna – 2 szklanki + do podsypania

  • Cukier puder – 2 łyżki

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • Marmolada do nadziewania

Kroki

  • Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło, wszystko posiekać na stolnicy.
  • Ser pokruszyć widelcem dodać do składników na stolnicy.
  • Żółtka oddzielić od białek i żółtka dodać do składników na stolnicy.
  • Zagnieść ciasto w miarę szybko aby składniki się połączyły, zbyt długo nie wyrabiać gdyż rogaliki mogłyby być twarde.
  • Schłodzić w lodówce 1 godzinę.
  • Podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować i podzielić na 8 części. Nałożyć marmoladę.
  • Uformować rogaliki.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i układać rogaliki, białka roztrzepać i posmarować rogaliki.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić rogaliki i piec 20 minut lub dobrego zrumienienia.
  • Można po wierzchu posypać cukrem pudrem.
 

2 komentarze

  1. Marzynia Mamcia

    No po prostu identyczne, jak mojej Mamy! pamiętam, jak je zwijałyśmy… Jaka szkoda, że już nie możemy przygotować ich razem…

     
    • Marianna

      To obecnie należy zaprosić do gotowania młodsze pokolenie, któremu na pewno się to przyda.

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*