Ciasto któremu nikt się nie oprze , pyszne i aromatyczne.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Cukier kryształ – 30 dag
Mąka tortowa – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Czekolada gorzka – 1 tabliczka
Jabłka – 5 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Mieszanka orzechów – 10 dag
Ser mascarpone – 250 g
Śmietana 30 % – 200ml
Galaretka przezroczysta – 1 szt.
Płatki migdałowe do posypania
Kroki
- 1/2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić z 20 dag cukru.
- Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem , pod koniec dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Jabłka obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 10 dag cukru i usmażyć, pod koniec smażenia dodać galaretkę o smaku malinowym i dokładnie wymieszać, przestudzić.
- Ciasto przekroić na połowę. Na jedną wyłożyć przesmażone jabłka.
- Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody.
- Orzechy przepłukać i drobno pokroić.
- Śmietanę ubić na sztywno , ubijając dodawać serek mascarpone, orzechy nakońcu galaretkę, wyłożyć na jabłka.
- Przykryć drugą połową.
- 1/2 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto , posypać płatkami migdałowymi.
- Ciasto schłodzić w lodówce 3 godziny , pokroić na porcje.