Idealne danie obiadowe, kto raz zrobi na pewno do niego wróci.
Szczegóły
Liczba porcji
6 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Karkówka – 6 plastrów
Szpinak mrożony – 3 kulki
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Ser feta – 150 g – 1/2 opakowania
Serek topiony – 45 g
Wino wytrawne – 1/3 szklanki
Wywar warzywny – 1 szklanka
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Zioła polskie – 1 łyżeczka
Sól , pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Chrzan – 6 łyżeczek
Pieczarki – 4 szt.
Kroki
- Plastry karkówki umyć, lekko rozbić, doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Pozostawić.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić szpinak, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Wystudzić.
- Paprykę umyć, pokroić w kostkę.
- Ser feta pokroić w kostkę. Pieczarki obrać , pokroić.
- Plastry karkówki posmarować chrzanem , na nim ułożyć szpinak.
- Na szpinak ułożyć paprykę i ser feta.
- Zwinąć w roladki , spiąć wykałaczkami, oprószyć przyprawą do mięsa wieprzowego.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju , włożyć roladki, obsmażyć z każdej strony, podlać winem , dusić 5 minut, podlać wywarem warzywnym , dodać pieczarki i całość gotować 30 minut.
- Dodać serek topiony , doprawić ziołami polskimi i całość gotować 5 minut.
- Podawać z ziemniakami , kaszą i różnymi dodatkami , u mnie z ziemniakami i ogóreczkami konserwowymi.