Sprawdzony przepis, przepyszne danie obiadowe.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt.
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Filet z kurczaka podwójny
Cukinia – 1 szt.
Pieczarki – 15 dag
Cebula – 1 szt.
Ser mozzarella – 1 kulka
Żurawina – 3 dag
Ser mozzarella 10 dag
Przyprawa do kurczaka
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Fileta pokroić w plastry , lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
- Cukinię umyć , pokroić w plastry. Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kulkę mozzarelli pokroić w plastry. Ser mozzarella utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć połowę plastrów cukinii, na niej pieczarki, doprawić solą, pieprzem, posypać 1 łyżeczką ziół prowansalskich.
- Na patelni rozgrzać olej, włożyć przygotowane plastry fileta , obsmażyć z obu stron, ułożyć na pieczarkach.
- Na oleju po obsmażanych filetach , dusić cebulę około 3 minut , wyłożyć na filety.
- Na cebuli ułożyć plastry mozzarelli , a na niej żurawinę.
- Przykryć drugą połową plastrów cukinii, doprawić solą i ziołami prowansalskimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane filety , piec 20 minut, wyciągnąć , posypać utartym serem.
- Wstawić do piekarnika i zapiekać do zrumienienia sera, około 10 minut.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.