Subtelne , delikatne ciasto wspaniale pachnące owocami, zachwyci gości.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Jajka kurze – 5 szt.
Mąka tortowa – 10 dag
Mąka migdałowa – 10 dag
Cukier kryształ – 20 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Konfitura malinowa – 280 g – 1 słoiczek
Galaretka o smaku malinowym – 1 szt.
Mango w syropie – 440 g
Galaretka o smaku pomarańczowym – 2 szt.
Śmietana 30 % – 200 ml
Ser mascarpone – 250 g
Galaretka o smaku cytrynowym – 1 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Mleko – 3 łyżki
Płatki migdałów do posypania
Kroki
- Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z produktami sypkimi.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Przekroić na połowę.
- Konfiturę malinową przesmażyć , wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać , lekko przestudzić i wyłożyć na połowę ciasta.
- Z mango odlać syrop 1 szklanka , dodać drugą wody , zagotować i rozpuścić galaretki pomarańczowe. Pozostawić do zakrzepnięcia.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody wystudzić.
- Śmietanę ubić na puszysto , dodać serek mascarpone , wymieszać i dodać na końcu galaretkę cytrynową, wymieszać i wyłożyć na konfiturę malinową.
- Na niej ułożyć owoce mango.
- Zalać tężejącą galaretką pomarańczową.
- Przykryć drugą połową ciasta.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko i wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
- Schłodzić w lodówce 3 godziny , pokroić na porcje.