Kieszenie kurczakowe z nadzieniem

Kolorowe, wykwintne danie na świąteczny obiad.

Szczegóły

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Filet z kurczaka podwójny

  • Ser mozzarella – 8 dag

  • Suszone pomidory – 4 szt.

  • Pieczarki – 2 szt.

  • Papryka czerwona – 2 paski

  • Papryka żółta – 2 paski

  • Papryka zielona – 2 paski

  • Jajka kurze – 2 szt.

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Przyprawa do kurczaka

  • Płatki kukurydziane do obtoczenia

  • Musztarda – 2 łyżeczki

Kroki

  • Filety z kurczaka umyć , przekroić na połowę, naciąć tworząc kieszonkę. Kieszonkę doprawić solą , pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • Pieczarki obrać , pokroić. Paski papryk przeciąć na połowę. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
  • Kieszonki posmarować 1/2 łyżeczki musztardy i włożyć trochę sera.
  • W kieszonkę wkładamy suszonego pomidora, po lasce każdej papryki i kilka plasterków pieczarek.
  • Całość spiąć wykałaczką.
  • Jajka rozkłócić i dodać resztę sera. Płatki pokruszyć.
  • Kieszonki doprawić na zewnątrz przyprawą do kurczaka, następnie zanurzyć w jajku z serem i płatkach. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kieszonki przed wstawieniem można skropić oliwą z oliwek. Piec 45 minut. Gdyby płatki rumieniły się zbyt mocno można przykryć folią aluminiową.
  • Po przekrojeniu wyglądają bardzo apetycznie i równie dobrze smakują.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*