Kolorowe, wykwintne danie na świąteczny obiad.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
80 minut
Lista składników
Filet z kurczaka podwójny
Ser mozzarella – 8 dag
Suszone pomidory – 4 szt.
Pieczarki – 2 szt.
Papryka czerwona – 2 paski
Papryka żółta – 2 paski
Papryka zielona – 2 paski
Jajka kurze – 2 szt.
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do kurczaka
Płatki kukurydziane do obtoczenia
Musztarda – 2 łyżeczki
Kroki
- Filety z kurczaka umyć , przekroić na połowę, naciąć tworząc kieszonkę. Kieszonkę doprawić solą , pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Pieczarki obrać , pokroić. Paski papryk przeciąć na połowę. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Kieszonki posmarować 1/2 łyżeczki musztardy i włożyć trochę sera.
- W kieszonkę wkładamy suszonego pomidora, po lasce każdej papryki i kilka plasterków pieczarek.
- Całość spiąć wykałaczką.
- Jajka rozkłócić i dodać resztę sera. Płatki pokruszyć.
- Kieszonki doprawić na zewnątrz przyprawą do kurczaka, następnie zanurzyć w jajku z serem i płatkach. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kieszonki przed wstawieniem można skropić oliwą z oliwek. Piec 45 minut. Gdyby płatki rumieniły się zbyt mocno można przykryć folią aluminiową.
- Po przekrojeniu wyglądają bardzo apetycznie i równie dobrze smakują.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.