Aromatyczne ciasto, które można podać na różne okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Jajka kurze – 6 szt.
Mąka tortowa – 32 dag
Cukier kryształ – 30 dag
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Śmietana 18% – 3 łyżki
Masło – 10 dag
Powidła śliwkowe – 290 g – 1 słoiczek
Orzechy włoskie – 5 dag
Czekolada gorzka – 1 tabliczka
Rodzynki – 5 dag
Wiórka kokosowe 4 łyżki
Śmietanka 30 % – 200 ml
Serek homogenizowany – 140 g – 2 szt
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.
Kisiel o smaku truskawkowym – 2 szt.
Kroki
- 3 jajka, żółtka oddzielić od białek.
- 3 żółtka , masło i 15 dag cukru utrzeć na puszysto, dodać 18 dag mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i śmietanę 18 %, zagnieść ciasto. Schłodzić.
- Orzechy pokroić na drobno. 1 /2 czekolady pokroić na drobno.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto rozwałkować i włożyć do blaszki. Posmarować powidłami.
- 3 białka ubić na sztywno z 3 dag cukru, dodać orzechy, pokrojoną czekoladę rodzynki oraz 2 łyżki wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na powidła.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić przygotowane ciasto i piec 30 – 35 minut. Wystudzić.
- 3 jajka wybić dodać 12 dag cukru i ubić na puszysto.
- 12 dag mąki wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- Masę jajeczną wymieszać z mąką i proszkiem, dodać kisiele , jeszcze raz wymieszać.
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć ,śmietanę ubić na puszysto, dodać serki i tężejącą galaretkę, wymieszać.
- Masę wyłożyć na ciasto z powidłami i przykryć ciastem z kisielami.
- Pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wyłożyć na ciasto, posypać resztą wiórek kokosowych.
- Schłodzić i podzielić na porcje.