Pyszne racuszki na śniadanie lub ciepłą kolację.
Szczegóły
Liczba porcji
8 szt.
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Ser biały – kostka – 250 g
Jajka kurze – 2 szt.
Cukier kryształ – 2 łyżki
Cukier waniliowy – 15 g – 1/2 opakowania
Mąka pszenna – 3 łyżki
Mleko – 3 łyżki
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Olej do smażenia
Kroki
- Jajka ubić na puszysto z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, dodać ser i ucierać chwilę.
- Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Mąkę dodać do masy jaj i sera, dodać mleko i dokładnie utrzeć. Pozostawić chwilę ciasto aby odpoczęło.
- Na patelni rozgrzać trochę oleju, nakładać łyżką racuszki, smażyć na rumiano z obu stron około 2 minut.
- Osączyć na papierowym ręczniku.
- Podawać posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną lub sosem czekoladowym jak kto lubi.
Widziałam ostatnio, jak Rączka z jakąś dziewczyna z Ukrainy gotował placuszki serowe (chyba sie nazywały prianiki). Ale pani wygladaja lepiej 😉
Ja wracam często do swoich bardzo starych przepisów , to jeden z nich. Pozdrawiam