Popularne danie, wzbogacone o zielone warzywa.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Makaron spagetti – 500 g – 1/2 opakowania
Brokuł – 1/2 szt.
Mięso mielone wieprzowe – 30 dag
Pieczarki – 20 dag
Suszone pomidory – 6 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Cebula biała – 1/2 szt.
Fix do spagetti – 1 szt. – 48 g
Ser parmezan lub inny – 10 dag
Sól, pieprz czarny mielony
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Oregano – 1 łyżeczka
Olej do smażenia
Kroki
- Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.
- Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Pomidory pokroić. Brokuł rozebrać na różyczki.
- W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę , smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem oraz oregano, smażyć 5 minut, dodać mięso i dusić 15 minut, dodać cukinię i pomidory, całość dusić 2 minuty.
- Fix przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do mięsa i warzyw, gotować na wolnym ogniu 10 minut.
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, na 6 minut przed końcem dodać brokuł i gotować razem z makaronem. Odcedzić.
- Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach . Na talerz nałożyć makaron z brokułem , polać sosem z mięsem i warzywami, posypać tartym serem.