Ta potrawa często gości na naszych stołach w dni powszednie jak również świąteczne, smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Buraki – 4 szt.
Bulion warzywno – mięsny – 4 szklanki
Ocet – 1 łyżka
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Pieprz czarny – 3 ziarenka
Majeranek- 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Buraki ugotować lub kupić ugotowane. Buraki ugotowane pokroić w plastry.
- Bulion zagotować, dodać buraki i gotować na małym ogniu 10 – 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.
- Odstawić z ognia i pozostawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.
- Barszcz przed podaniem doprowadzić do zagotowania ale nie gotować bo zmieni kolor. Odstawić z ognia przecedzić, doprawić octem, dodać majeranek i w zależności od smaku doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z uszkami, przepis na wykonanie podałam w poprzednim przepisie lub z ziemniakami.
O, właśnie taki barszczyk chcę dzisiaj na kolację!!!
Szkoda , że nie mogę spełnić życzenia.
Ja też lubie barszczyk…
Ja bardzo lubię tylko trzeba go zaplanować z dużym wyprzedzeniem aby mieć zakwas na barszcz gdyż tylko taki lubię. Pozdrawiam