Szarlotka z pigwą

Apetyczna szarlotka z pigwą smakuje wyśmienicie.

Szczegóły

Liczba porcji

20 porcji

Czas przygotowania

90 minut

Lista składników

  • Jabłka antonówka – 80 dag

  • Pigwa – 3 szt.

  • Jajka kurze – 4 szt.

  • Mąka pszenna – 3 szklanki

  • Masło – 200 g

  • Cukier drobny – 1 szklanka

  • Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki

  • Śmietana 18 % – 3 łyżki

Kroki

  • Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubszych otworach, zetrzeć również pigwę. Dodać 1/2 szklanki cukru i przesmażyć. Wystudzić.
  • Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, dodać masło i posiekać z mąką.
  • Jajka ,żółtka oddzielić od białek, białka pozostawić. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i śmietaną na puszysto. Dodać do mąki z masłem i energicznie zagnieść ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, 1/3 zamrozić około 2 godzin.
  • Blaszkę 35 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto przewałkować i wyłożyć blaszkę. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka z pigwą.
  • Białka ubić na puszysto z 2 łyżkami cukru i wyłożyć na jabłka.
  • Na wierzch utrzeć ciasto z zamrażalnika.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec do dobrego zrumienienia , około 25 minut.
  • Wystudzić , podzielić na porcje.
 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Pani Marysiu, nigdy nie jadłam szarlotki z pigwą, ale ta wygląda na wyśmienitą!

     
    • Marianna

      Smakuje super jest taka winna i aromatyczna, ja robię ją szczególnie jesienią kiedy mam pigwę. 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*