Apetyczna szarlotka z pigwą smakuje wyśmienicie.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Jabłka antonówka – 80 dag
Pigwa – 3 szt.
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka pszenna – 3 szklanki
Masło – 200 g
Cukier drobny – 1 szklanka
Proszek do pieczenia – 1 1/2 łyżeczki
Śmietana 18 % – 3 łyżki
Kroki
- Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubszych otworach, zetrzeć również pigwę. Dodać 1/2 szklanki cukru i przesmażyć. Wystudzić.
- Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę, dodać masło i posiekać z mąką.
- Jajka ,żółtka oddzielić od białek, białka pozostawić. Żółtka ubić z pozostałym cukrem i śmietaną na puszysto. Dodać do mąki z masłem i energicznie zagnieść ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, 1/3 zamrozić około 2 godzin.
- Blaszkę 35 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto przewałkować i wyłożyć blaszkę. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka z pigwą.
- Białka ubić na puszysto z 2 łyżkami cukru i wyłożyć na jabłka.
- Na wierzch utrzeć ciasto z zamrażalnika.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec do dobrego zrumienienia , około 25 minut.
- Wystudzić , podzielić na porcje.
Pani Marysiu, nigdy nie jadłam szarlotki z pigwą, ale ta wygląda na wyśmienitą!
Smakuje super jest taka winna i aromatyczna, ja robię ją szczególnie jesienią kiedy mam pigwę. 🙂