Schab w kopercie

Schab otulony warzywami i zapieczony w cieście francuskim , wygląda i smakuje znakomicie.

Szczegóły

Liczba porcji

7 porcje

Czas przygotowania

80 minut

Lista składników

  • Schab – 7 plastrów

  • Ciasto francuskie – 300 g

  • Pieczarki – 20 dag

  • Cukinia – 1/2 szt.

  • Cebula biała – 1 szt.

  • Papryka czerwona – 1/2 szt.

  • Przyprawa do mięsa wieprzowego

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

  • Olej do smażenia.

Kroki

  • Schab umyć, rozbić, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Paprykę pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej , obsmażyć schab z obu stron. Wyjąć.
  • Na rozgrzany olej wrzucić cebulę smażyć 1 minutę , dodać paprykę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 2 minuty, dodać cukinię i całość smażyć 2 minuty. Warzywa wyjąć.
  • Ciasto francuskie podzielić na 7 plastrów. Na cieście ułożyć podsmażony schab.
  • Na schabie ułożyć ,porcję smażonych warzyw , które posypać po trochu ziołami prowansalskimi.
  • Całość skleić w kopertę.
  • Podobnie postąpić z pozostałymi plastrami schabu, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec 25 minut , do dobrego zrumienienia ciasta.
  • Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.
 

2 komentarze

  1. Ależ ta kopertka pysznie napakowana! Mogłyby do mnie takie “listy” przychodzić 🙂

     
    • Marianna

      Pyszna i aromatyczna, wprost na uroczysty obiad, na pewno goście będą zachwyceni . 🙂

       

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*