Kruchy i delikatny schab w aromatycznym sosie, pyszne obiadowe danie.
Szczegóły
Liczba porcji
5 porcji
Czas przygotowania
70 minut
Lista składników
Schab – 5 plastrów
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Papryka zielona – 1/2 szt.
Papryka żółta – 1/2 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Pieczarki – 20 dag
Wino wytrawne czerwone – 1/3 szklanki
Bulion – 1/2 szklanki
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Zioła kuchni polskiej – 1 łyżeczka
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Kroki
- Schab ubić, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, pozostawić.
- Cebulę obrać pokroić w kostkę. Papryki umyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
- W brytfance rozgrzać trochę oleju, obsmażyć schab z obu stron, wyjąć. Na tłuszcz wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać papryki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem , smażyć 2 minuty, dodać pieczarki , doprawić ziołami kuchni polskiej , smażyć 3 minuty.
- Włożyć schab, wymieszać z warzywami, podlać winem, gotować 5 minut, podlać bulionem i całość gotować 30 minut, aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty sos. Doprawić na koniec pieprzem.
- Podawać z podpieczonymi ziemniakami.
Ach te pani schabiki… palce lizać!
Osobiście lubię schab w różnych wersjach z dodatkiem warzyw, nie jestem fanem tradycyjnych schabowych, dlatego schab występuje w różnych wersjach. 🙂