Szybkie w przygotowaniu , aromatyczne ciasto z morelami.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Herbatniki kakaowe pettit berry – 20 szt.
Morele świeże – 40 dag
Ser biały – 350 g
Śmietana 30 % – 220 ml
Galaretka przezroczysta – 2 szt.
Galaretka o smaku malinowym – 2 szt.
Kroki
- Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki.
- Morele umyć, usunąć pestki, zblendować.
- Galaretki przezroczyste rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody i pozostawić do zakrzepnięcia.
- Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, śmietanę ubić na sztywno, dodać serek , wymieszać, dodać mus i galaretkę , wymieszać i wyłożyć na herbatniki.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, odstawić do krzepnięcia, wylać na ciasto.
- Schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.
Pani Marysiu, kto zjada te wszystkie pyszności? W każdym razie można im pozazdrościć 🙂
W czasie wakacji mam zawsze kogoś w domu szczególnie wnuczków , którzy bo to są chłopcy nie mam wnuczki, pytają co dziś nowego zjedzą. Jest to dodatkowa motywacja bo na codzień mieszkają 200 km odemnie . Pozdrawiam 🙂