Aromatyczna wiosenna zupa.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
50 minut
Lista składników
Szczaw 100 g
Marchewka – 1 szt.
Pietruszka – 1 szt.
Seler – 1 szt.
Por – 1 szt.
Skrzydełko kurczaka – 1 szt.
Ziemniaki – 2 szt.
Liść laurowy – 1 szt.
Ziele angielskie – 2 ziarenka
Rozmaryn – 1/2 łyżeczki
Sól, pieprz czarny mielony
Śmietana na kleksy
Jajka kurze – 3 szt.
Kroki
- Warzywa umyć, obrać wrzucić do garnka. Włożyć skrzydełko i zalać 3 szklankami wody.
- Dodać przyprawy liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, doprawić solą, gotować 30 minut.
- Z wywaru wyjąć skrzydełko mięso obrać dodać do wywaru. Usunąć również liść laurowy i ziele angielskie.
- Szczaw zblendować dodać do wywaru, gotować 5 minut.
- Zupę zblendować , jeszcze raz zagotować, doprawić pieprzem.
- Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w ćwiartki.
- Wlać zupę, włożyć jajka, można dodać świeże listki bazylii lub kostki smażonego fileta z kurczaka, jak kto lubi.
Uwielbiam zupy kremy, ale szczawiowej jeszcze nigdy nie jadłam, na pewno wypróbuję przepis!
Jest bardzo pyszna niektórzy dodają cukier, ja tego nie robię gdyż nie używam go do różnych potraw.
Tak się akurat składa, że właśnie dziś po pracy gotuję zupę szczawiową. Nie krem bo lubimy jak w zupie wszystko widać 😉
Na wędzonce, oczywiście z jajem i jeszcze ze struganym korzeniem chrzanu.
Masz super przepisy👍 Potrzebuję troszkę czasu aby je przejrzeć.
Dodawaj kolejne.
Fajny blog! Marynia miała racje:)
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję za zainteresowanie,staram się przygotowywać dania dla każdej kucharki, tej która zaczyna przygodę z kuchnią, więc skorzysta z podpowiedzi, jak i dla wprawnej kucharki, która sobie przepis udoskonali. Pozdrawiam 🙂