Zakwas na żurek

Własnoręcznie przygotowany zakwas jest aromatyczny i zupa smaczniejsza.

Szczegóły

Liczba porcji

porcje

Czas przygotowania

30 minut

Lista składników

  • Woda gotowana – 1 litr

  • Mąka żytnia 500 – 4 łyżki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

  • Liść laurowy – 2 szt.

  • Sól – 1/2 łyżki

  • Kwas z ogórków własnej roboty – 3 łyżki

Kroki

  • Przegotowaną wodę wymieszać z solą, w 1 litrowym słoju przestudzić.
  • Dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
  • Czosnek obrać.
  • Do słoika dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, zakwas z ogórków, wymieszać i nakryć ściereczką.
  • Trzymać w kuchni, codziennie mieszając, po 2 dniach może pojawić się piana więc należy ją zebrać.
  • Zakwas powinien być gotowy po 5 dniach, jeżeli go nie potrzebujemy więc zlewamy do butelki zakręcamy , może postać 7 dni. Ja potrzebowałam go na szybko więc dodałam zakwas z ogórków. Jeżeli nie dajemy zakwasu z ogórków , więc zakwas kwasi się od 7 do 9 dni.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*