Własnoręcznie przygotowany zakwas jest aromatyczny i zupa smaczniejsza.
Szczegóły
Liczba porcji
porcje
Czas przygotowania
30 minut
Lista składników
Woda gotowana – 1 litr
Mąka żytnia 500 – 4 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Liść laurowy – 2 szt.
Sól – 1/2 łyżki
Kwas z ogórków własnej roboty – 3 łyżki
Kroki
- Przegotowaną wodę wymieszać z solą, w 1 litrowym słoju przestudzić.
- Dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
- Czosnek obrać.
- Do słoika dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, zakwas z ogórków, wymieszać i nakryć ściereczką.
- Trzymać w kuchni, codziennie mieszając, po 2 dniach może pojawić się piana więc należy ją zebrać.
- Zakwas powinien być gotowy po 5 dniach, jeżeli go nie potrzebujemy więc zlewamy do butelki zakręcamy , może postać 7 dni. Ja potrzebowałam go na szybko więc dodałam zakwas z ogórków. Jeżeli nie dajemy zakwasu z ogórków , więc zakwas kwasi się od 7 do 9 dni.