Wykwintny żurek

Zdrowa i smaczna zupa na domowym zakwasie.

Szczegóły

Liczba porcji

7 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Kiełbasa wiejska – 20 dag

  • Boczek wędzony – 10 dag

  • Cebula biała – 1/2 szt.

  • Pieczarki – 25 dag

  • Wywar warzywny – 3 szklanki

  • Zakwas własnej roboty – 2 szklanki

  • Liść laurowy – 1 szt.

  • Ziele angielskie – 2 ziarenka

  • Rozmaryn – 1/2 łyżeczki

  • Cząber – 1/2 łyżeczki

  • Majeranek – 1 łyżeczka

  • Śmietana 18% – 1/2 szklanki

  • Sól, pieprz czarny mielony

  • Olej do smażenia

Kroki

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Pieczarki obrać, pokroić.
  • Kiełbasę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę.
  • Do garnka wlać trochę oleju, wrzucić cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut.
  • Zalać wywarem z warzyw, dodać liść laurowy ziele angielskie, rozmaryn i cząber, gotować 10 minut.
  • Dolać zakwas, gotować 5 minut.
  • Śmietanę zahartować i dodać do żurku, gotować 2 minuty, doprawić pieprzem i majerankiem, gotować 1 minutę.
  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*