Szybki do wykonania, aromatyczny deser, podawany na gorąco.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Płatki kukurydziane bez dodatków – 2 1/2 szklanki
Jabłka – 4 szt.
Śmietana 30% 200 ml
Cukier kryształ – 8 łyżek
Kisiel cytrynowy
Cukier waniliowy – 2 łyżeczki
Kroki
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy oraz kisiel, wymieszać.

- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać 1 1/2 szklanki płatków.

- Na nie wyłożyć przygotowane jabłka.

- Przykryć 1 szklanką płatków.

- Śmietankę ubić trochę z 4 łyżkami cukru i wyłożyć na płatki.

- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić i zapiec około 20 minut lub aż na wierzchu widać chrupiącą skorupkę.

- Podawać na gorąco, z np. bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.
