Jabłkowy deser

Szybki do wykonania, aromatyczny deser, podawany na gorąco.

Szczegóły

Liczba porcji

8 porcji

Czas przygotowania

40 minut

Lista składników

  • Płatki kukurydziane bez dodatków – 2 1/2 szklanki

  • Jabłka – 4 szt.

  • Śmietana 30% 200 ml

  • Cukier kryształ – 8 łyżek

  • Kisiel cytrynowy

  • Cukier waniliowy – 2 łyżeczki

Kroki

  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy oraz kisiel, wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać 1 1/2 szklanki płatków.
  • Na nie wyłożyć przygotowane jabłka.
  • Przykryć 1 szklanką płatków.
  • Śmietankę ubić trochę z 4 łyżkami cukru i wyłożyć na płatki.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić i zapiec około 20 minut lub aż na wierzchu widać chrupiącą skorupkę.
  • Podawać na gorąco, z np. bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.
 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*