Szybkie w przygotowaniu a jednocześnie pyszne ciasto, które zawsze się udaje.
Szczegóły
Liczba porcji
10 porcji
Czas przygotowania
90 minut
Lista składników
Banany – 4 szt.
Jajka – 2 szt.
Cukier – 20 dag
Mąka tortowa – 22 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Olej – 6 łyżek
Żurawina – 7 dag
Orzechy laskowe – 5 dag
Czekolada gorzka – 5 kratek
Szczypta soli
Kroki
- Czekoladę pokroić na drobno. Żurawinę, orzechy przepłukać.
- Banany obrać, rozgnieść na miazgę lub zblendować.
- Jajka i cukier ubić na puszysto robotem, dodać olej i banany, dalej ucierać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli.
- Dodać do zmiksowanych składników i dalej ucierać aż masa będzie jednolita.
- Dodać żurawinę, orzechy, czekoladę, wymieszać łyżką.
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
- Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 70 minut lub do suchego patyczka.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.