Ryby dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Polecam smaczne danie z rybą, wzbogacone warzywami.
Szczegóły
Liczba porcji
3 porcje
Czas przygotowania
120 minut
Lista składników
Filet z morszczuka – 3 szt.
Marchewka – 1 szt.
Cukinia – 1/2 szt.
Cebula biała – 1 szt.
Cebula czerwona – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/2 szt.
Przyprawa do ryb – 2 łyżeczki
Majonez – 2 łyżki
Musztarda – 2 łyżki
Brokuł – 1/2 szt
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 6 łyżek
Masło – 6 plastrów do położenia na rybę.
Sól, pieprz czarny mielony
Kroki
- Filety z morszczuka rozmrozić, umyć, przekroić na połowę, doprawić przyprawą do ryb, pozostawić na 1 godzinę.
- Brokuła rozebrać na różyczki, podgotować 3 minuty.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Cebulę białą i czerwoną obrać, pokroić w piórka.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Majonez wymieszać z musztardą.
- Naczynie żaroodporne skropić oliwą z oliwek, ułożyć marchewkę.
- Rozłożyć cebulę.
- Ułożyć dalej kolejno paprykę, cukinię i brokuł. Warzywa doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na przygotowane warzywa, ułożyć porcje ryby, posmarować sosem musztardowo – majonezowym.
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Rybę z warzywami przykryć folią, wstawić do piekarnika, piec 25 minut.
- Zdjąć folię, na rybę nałożyć plasterki masła, warzywa skropić 3 łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut na rumiano.
- Podawać z ziemniakami i wiosenną surówką.
Bardzo zdrowa propozycja na obiad – nie dość, że rybka, to jeszcze tyle warzyw. Mozna tutaj znaleźć wiele takich przepisów na dania zapiekane, ale zdrowe. Pozdrawiam – Ania
Staram się aby potrawy które przygotowuję były zdrowe , preferuję w swojej kuchni dużo warzyw, pod różnymi postaciami.Cieszę się , że prezentowane przepisy się Pani podobają. Pozdrawiam Marianna. 😉