Połączenie różnych zielonych warzyw z jajkiem i serem sałatkowym, stanowi doskonałą i aromatyczną całość.
Szczegóły
Liczba porcji
8 porcji
Czas przygotowania
40 minut
Lista składników
Brokuł – 1/2 szt.
Kalarepka – 1 szt.
Kiełki świeże – 1 opakowanie
Oliwki zielone – 15 szt.
Sałata – 6 liści
Ogórek długi – 1/2 szt.
Jajka kurze – 2 szt.
Ser biały sałatkowy – 270 g
Majonez – 4 łyżki
Sól, pieprz czarny mielony
Sok z cytryny – 1/2 łyżeczki
Kroki
- Brokuł rozebrać na różyczki ugotować.
- Jajka ugotować, obrać, pokroić w kostkę.
- Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych otworach, skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniała.
- Sałatę porwać na części.
- Ogórek obrać pokroić w kostkę.
- Oliwki pokroić w ćwiartki, razem z kiełkami dodać do pozostałych warzyw.
- Ser pokroić w kostkę, dodać do całości.
- Składniki umieszczone w salaterce, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, dodać majonez, jeszcze raz wymieszać. Pozostawić na 2 godziny, aby sałatka nabrała właściwego aromatu.