Sernik na czekoladowym cieście z dodatkiem owoców, świetnie pasuje na uroczyste okazje.
Szczegóły
Liczba porcji
20 porcji
Czas przygotowania
120 minut
Lista składników
Czekolada gorzka – 200 g
Cukier kryształ – 11/2 szklanki
Mąka tortowa – 16 dag
Masło – 200 g
Jajka kurze – 7 szt
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Szczypta soli
Ser na sernik – 1 kg
Serek mascarpone – 250 g
Budyń śmietankowy – 2 szt.
Śmietana 30% – 220 ml
Brzoskwinie z syropu – 5 szt.
Kroki
- Czekoladę rozpuścić z masłem, lekko ostudzić.
- 2 jajka utrzeć na puszysto z 1/2 szklanki cukru, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i dalej ucierać.
- Do utartych składników dodać składniki sypkie, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
- Blaszkę 36x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut lub do suchego patyczka.
- Gdy będzie się piekło ciasto przygotować masę serową.
- Brzoskwinie pokroić w grubszą kostkę.
- 5 jajek utrzeć ze szklanką cukru na puszysto.
- Ucierając dalej dodawać porcjami ser na sernik oraz mascarpone.
- Dodać budynie i śmietankę i dalej utrzeć.
- Dodać brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką.
- Masę serową wyłożyć na upieczone brownie, piec 45 minut w piekarniku, pieczenie tylko górne.