Polecam przygotowaną pizzę, ciasto zrobi, każdy, kto nigdy tego nie robił.Dodatki dodałam, takie, jakie lubią moi domownicy. Każdy może dodać, takie, jakie lubi.
Szczegóły
Liczba porcji
4 porcje
Czas przygotowania
60 minut
Lista składników
Mąka krupczatka – 250 g
Drożdże – 12 g
Woda ciepła – 150 ml
Cukier – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Passata pomidorowa – 1 szklanka
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Pieczarki – 20 dag
Ser mozzarella 25 dag
Salami – 6 plastrów
Bazylia -1 łyżka
Szczypta soli
Kroki
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki i trochę wody, dokładnie wymieszać, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić w ciepłe miejsce, aby podrósł.
- Przygotować sos . Passatę wlać do małego garnka dodać koncentrat, szczyptę cukru, soli, gotować na wolnym ogniu około 15 minut, dodając pod koniec gotowania bazylię.
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, ciepłą wodę, oliwę, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Pieczarki obrać, pokroić, lekko podsmażyć. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach.
- Blachę 38 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Ciasto wyłożyć na wielkość blachy, posmarować sosem pomidorowym.
- Posypać serem.
- Wyłożyć pieczarki.
- Salami porwać na nieregularne kawałki, położyć na pieczarki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut.