Delikatne i aromatyczne ciasto,połączenie kilku smaków, które doskonale się ze sobą komponują.
Szczegóły
Liczba porcji
20
Czas przygotowania
120 minut
Lista składników
Ananasy w syropie – 585 ml
Jajka kurze – 4 szt.
Mąka tortowa – 16 dag
Cukier kryształ – 16 dag
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Konfitura malinowa – 170 ml własnej roboty
Śmietana 30% – 330 ml
Galaretka o smaku cytrynowym – 2 szt.
Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki
Wiórka kokosowe do posypania
Woda – 1 szklanka
Kroki
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.
- Żółtka ubić.
- Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać, dodając 2 łyżki syropu z ananasa.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Blaszkę 36 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlać przygotowane ciasto.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wystudzić, przekroić na połowę.
- Syrop z ananasów – 1 szklanka wlać do garnka, dodać 1 szklankę wody, zagotować, rozpuścić galaretki, pozostawić do stężenia.
- Jedną połowę ciasta posmarować konfiturą malinową, ułożyć ananasy.
- Gdy galaretka zacznie krzepnąć, ubić na sztywno śmietanę, dodać krzepnącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
- Przykryć drugą połową.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, można dodać 2 łyżki śmietany aby się lepiej rozprowadzała po cieście.
- Rozprowadzić po cieście, posypać wiórkami kokosowymi.